Gorgollassa

Esgotat!
[goɾɣoʎásə]

30,00 IVA inc.

Esgotat!

Una varietat minoritària recuperada que només en anys extraordinaris produeix vins monovarietals sorprenents. Ens estrenam amb la collita de 2019 i no sabem quan el tornarem elaborar. Lleuger, elegant i fi. Una explosió de fruita subtil.

La Gorgollassa des Monjos 2019 és un vi amb poca coloració amb aromes florals i de bosc mediterrani. Elegant, delicat i complex, amb acidesa suau, textura sedosa i tanins molt fins.

La gorgollassa és un cep poc productiu, de bon vigor i amb sarments llargs. De vegades qualla malament, fet que es tradueix en una varietat poc productiva i molt irregular. Segurament aquestes dues característiques n’afavoriren la seva desaparició; l’any 1982 al cadastre vitícola de l’INDO ja no hi apareix referenciada.

Etiqueta

L’any 2014 empeltàrem part del merlot d’Es Monjos i després de 4 anys d’experimentació surt al mercat per primera vegada aquesta Gorgollassa d’Es Monjos amb una etiqueta que a partir d’ara lluiran algunes petites produccions de diferents varietats que no necessàriament sortiran cada any al mercat.

Vinificació

2/3 derrapats i 1/3 sense derrapar. Fermentat a 25 graus amb llevats autòctons i remontant suaument cada dos dies. Malolàctica en dipòsit

Nota de tast

És un vi amb poca coloració amb aromes florals i de bosc mediterrani. Elegant, delicat i complex, amb acidesa suau, textura sedosa i tanins molt fins.

 

SKU: 3535-6-3

Tros

Porreres

Fitxa

Collita

2019

Varietats

Gorgollassa

Viticultura

Biodinàmica

Zona o Denominació d’origen

Vi de la Terra Mallorca

Climatologia

Després d’un hivern càlid i poc plujós vingué una primavera seca. Només les pluges de principi de juliol refrescaren la vinya i li feren canviar la seva fesomia.

Criança

Bota de 500 litres i dipòsit inox.

Embotellat

Juliol 2020

Sortida al mercat

30-11-2020

Paràmetres analítics

Grau: 12.5%
ATT: 4.7 gr/lt
Sucres residuals: 0.4 gr/lt
Clarificació: no

La viticultura és més que el cultiu de la vinya; és la història de les persones que han cultivat les varietats i han estat responsables del seu llegat i la seva transmissió. Ja Die Balearen escrita per l’Arxiduc Lluís Salvador entre els anys 1867 i 1891 fa referència a la varietat gorgollassa. Es tracta d’una varietat prefil.loxèrica que s’hauria cultivat durant tot el segle XIX arribant a ser, segons la Junta Consultiva Agronómica del 1911, una de les varietats més comunes de Mallorca, especialment a la zona de Binissalem.

La gorgollassa sol donar vins amb una acidesa mitjana-baixa, de coloració violeta i un grau mitjà. Segons l’estudi de Garcia-Muñoz de 2011 seria un creuament de les varietats monastrell i Hebén. És de cicle llarg i és la varietat que tanca la verema a Mesquida Mora.

A finals dels anys 90 el celler de Can Ribas inicià la recerca d’una varietat autòctona que fós mes suau i de menys graduació que el mantonegro; l’amo en Joan – el vinyòl per excel.lència de Can Ribas- els parlà de la gorgollassa i en trobaren alguns exemplars a Can Amer. Va ser a partir d’aquestes mudes que començà el periple per a la seva recuperació la qual culminà, després de moltes vissicituds, l’any 2011 quan va ser autoritzada per a la seva plantació a les Illes Balears.

El nostre és un ofici hermós. Servar i cultivar el paisatge, fer-ne partíceps als qui estimam. L’ofici de viticultor és transmetre terres en bon estat, però és també el gust de compartir el que un té. Aquesta gorgollassa ha estat possible gràcies a la generositat de Can Ribas que compartí les estaques d’aquesta varietat amb Can Majoral i al seu torn, els Andreu(s) i na Mireia no dubtaren en “donar-me mudes” per reempeltar part del merlot plantat l’any 2005 a la nostra finca d’Es Monjos de Porreres. Sense aquestes baules d’amistat avui aquesta gorgollassa no existiria.

Les nostres vinyes

Els trossos

Es Monjos

També us recomanem…